8:26 PM | Posted in

Buntu memikirkan menu apa yang nak disediakan untuk keluarga atau tetamu yang hadir. Selalu makan Char Kuew Tiew kat luar.... sedap tp nak buat sendiri tak berapa terror....jgn risau...cuba gunakan Kicap Char Kuey tiew Bukit Mertajam ni mesti jadik punya....yg penting SODAP lak tu....Cara masak akan disertakan dengan setiap pembelian.

Bahan-bahan

1) Kuetiew
2) Taugeh
3) Cili kering/cili boh (1 sudu) - bancuh dulu ngan 1/4 cawan air
4) Daun kucai
5) Kicap char kuetiew bukit mertajam (2 senduk)~senduk nasi ye
6) 1 biji telur ayam
7) Udangg 3,4 ekor

Cara Masak (cara msk akan disertakan dlm setiap pembelian)

- letak minyak dlm kuali. Goreng udang terlebih dulu. Angkat udang yang dah digoreng itu.
- (Guna minyak yg sama). Masukkan cili yg dibancuh air td. Kacau hingga masak cili tersebut.
- Kemudian, masukkan taugeh & daun kucai. Terus masukkan kue tiew (segenggam dh cukup)
- Kacau, kemudian ketepikan skit dlm kuali tu. Pecahkan telur dlm kuali & masuk kicap tersebut.
kacau cpt2 telur dgn kue tiew td tu supaya x bketul. Gaul dgn kuetiew/udang tadi & terus tutup api..


* Perlu simpan di dlm peti sejuk utk tahan lama

HARGA : RM7.50 (botol 500ml)
Category:
��

Comments

1 Response to "Kicap Char Kuey Tiew BM"

  1. :D On September 2, 2009 at 11:33 PM

    dah dicubain kicapnya..pas beli malam 2 terus try dengan resipi tu.menjadi tapi terkering sikit sebab gorengnya terlama sikit. hehe...apapun sodap char kuey teow tu...n yang menjualnya pun ramah tamah.

    Hana Kedah